Yaxell – De smukke japanske knive

Den japanske knivproducent Yaxell blev grundlagt i 1932 og har produceret knive siden da. Yaxell benytter de gamle sværd smedes specielle evner og fremstillingsproces til at producerer køkkenknive.
Knivene fra Yaxell bliver produceret i den japanske ”knivsmede-hovedstad” Seki, som for 780 år siden bleve byen, hvor sværdsmedene smedede deres svær og senere hen knive. Seki rummer alle naturressourcerne, som er nødvendige for at kunne lave de berømte ”Katana” blade, som blev brugt på sværdene.
I 1876 indførte den japanske regering et forbud for at gå med våben (og herunder sværd) offentligt. Dette forbud betød, at efterspørgslen på ”Katana” blade faldt. Mange af sværdsmedene begyndte derfor at lave knive, små sværd og sakse for at kunne holde forretningen kørende. Det var netop dette forbud, der ændrede Seki fra at være en ”sværd-hovedstad” til en ”kniv-hovedstad”.
På grund af sin rige historie og kulturelle traditioner, er det bestemt ikke en overdrivelse at sige at kniven fra Seki hverken kan knække eller bøje og har et ultra skarpt blad. Dette skyldes teknologien og overbevisningerne fra de gamle sværdsmede.

Knivenes design

Knivene fra Yaxell er designet med øje for, at det skal være knive, som kunne ikke bare skal have, men knive som de bliver nødt til at eje. Dette ser man også i selve designet, da alle knivene er designet til at passe til forskellige formål og livsstile. Yaxell - produktion af kniv
Yaxell kombinere det bedste af avanceret teknologi og traditionerne fra de gamle sværdsmede, hvilket resulterer i knive af TOP kvalitet.
Alle Yaxells knivlinjer er navngivet efter japanske tegn:
豪GOU
嵐 RAN
膳 ZEN
紋MON

Tegnene er indgraveret i bladet, så man på den måde også kan se forskel på de forskellige knivlinjer.
For at kunne de bedst mulige knive, er det vigtigt, at der er den bedst mulige balance mellem bladet og håndtaget. Det er især i fokus hos Yaxell, som har brugt mange forsøg på at finde den helt rigtige balance. Dette har resulteret i, at Yaxells knive i dag skaber harmoni mellem en værdig, klassisk æstetik og et stilfuld moderne design, som fremhæver det fascinerende mønster fra Damaskusstålet.

Knivene fra Yaxell er kendt over det meste af verdenen bl.a. for deres høje kvalitet og lækre design.

Knivserierne

Det der kende tegner de enkelte knivserier er, hvor mange lag de enkelte knive består af. Håndtagene er også med til af differentiere de enkelte knive fra hinanden.
GOU knivene er kendetegnet ved, at bladet består af 101 lags SG2 pulverstål, som gør knivene meget skarpe.
RAN knivene er kendetegnet ved, at bladet består af 69 lags rustfrit VG-10 stål.
ZEN knivene er kendetegnet ved, at bladet består af 37 lags rustfrit VG-10 stål.
MON knivene er kendetegnet ved, at bladet er lavet af 3 lags VG-10 stål.

Alle de japanske knive fra Yaxell er generelt kendetegnet ved, at stålet er blødere end vestlige knive. Det betyder også, at knivene skal slibes i en anden vinkel og med en anden hårdhed end vestlige knive.

Dette kan du læse meget mere om i vores indlæg og guide til knivslibning.