Guide til din knivslibning
Et af de vigtige redskaber i et køkken er kokkekniven, men er den meget værd når den er sløv?
Der findes dog måder du selv kan gøre det på, uden at det kræver den hel store kundskab indenfor knivslibning. Her er et par guides til hvilke slibere, der passer perfekt til dine knive og hvordan du skal bruge disse.
Der er meget forskel på knive, fra hvilket stål de er produceret af, samt hvor de er produceret henne. Det første der er vigtigt at vide, er slibevinkelen på din kniv. Vestlige knive har typisk en slibevinkel på 35 grader. Dette betyder at den skal slibes i en 20 graders vinkel. En japansk kniv har en slibevinkel på 20 grader, hvor disse skal slibes med en 10 graders vinkel.
De tre bedste måder at slibe din kniv på
Er dine knive godt sløve og trænger til en god slibning, så vil en knivsliber fra Any Sharp være perfekt til dette.
Any Sharp er blevet kåret til verdens bedste knivsliber på det amerikanske marked og lever stadig op til dette. Det er en hurtig lille knivsliber, som giver en perfekt slibning. Man behøver ikke den store viden indenfor knivslibning for at bruge denne. Alle kan få det perfekte resultat med denne knivsliber, hvor den kan slibe alle kniv, selv brødknive.
Den sliber med et keramisk stål, i en 20 graders vinkel. Derudover har den en hård slibning, som med både vinklen, samt den hårde slibning, gør den perfekt til slibning af vestlige knive.
Skal du have en mere skånsom slibning, anbefales at man bruger en slibesten med en slibehjælper. Slibehjælperen sættes på kniven, for at give den rigtige vinkel til din kniv. En slibesten findes med forskellige hårdhed i korn. Jo lavere korn tal, jo grovere er slibestenen. Da slibesten er en mere skånsom slibning er dette også den bedste anbefaling til slibning japanske knive.
Har du en større omgang af knive som skal slibes, kan en ekstern knivsliber anbefales. Skærsliberiet kan bestilles til at slibe dine knive igennem Gastrobutikken.dk eller Knivblokken.dk. De har en passion for knive og bruger kun det rigtige udstyr, som passer perfekt til lige din kniv, om det så er en keramisk, helsmedet eller Damascus kniv (Japanske kokkeknive).
For at vedligeholde din kniv bedst imellem de store slibninger, så benyt et strygestål. Strygestålet kan let slibe de små keramiske korn på knivenes æg og sikre dig en skarp kniv i længere tid. Du kan få forskellige slags strygestål, for at passe bedst muligt på din kniv.