Brug af strygestålBrug af strygestål
Når det kommer til brugen af strygestål, skal du være opmærksom på at holde din kniv i en konstant vinkel, en god tommelfingerregel er at tage tommeltotten og ligger på knivens ryg, samtidig med et fast greb omkring selv skæfte, strygestålet har du i den anden hånd.
Stryg 3-4 gange på hver side af knivens æg, det skal ikke gå stærkt, men gør det i et tempo der passer dig.
Hastigheden har ikke indflydelse på hvor skærpet kniven bliver. Gør det efter behov, så hjælper strygestålet med at holde dine kniven skarpere i længere tid.
Strygestål til vedligeholdelse af knive
Strygestål som slibning- det er vigtigt man ikke tænker strygestål som en slibning af dine knive, men en vedligeholdelse af dem. Strygestål er med til at rette knivens æg op, og dermed holdes kniven skarp i længere tid, dog vil det ikke kun undgås at den på et tidspunkt ville skulle slibes op igen. Enten på slibesten eller hos en knivsliber, eller hvad man fortrækker.
Man kan sammenligne det lidt med en bil, den rengøres, der fyldes olie på og der tjekkes dæktryk, men engang i mellem skal den til service på et værksted eller hos forhandleren. Lidt det samme sker med knive, som i takt med de bruges, også bliver sløvere med tiden, og derfor skal slibes op, et strygestål er dermed med til at forlænge ”levetiden” for din kniv inden den bliver sløv.
Dog skal det tilføjes at visse strygestål godt kan have en slibende effekt, dette gælder primært diamant og keramiske strygestål.
Den gamle klassiker – stål strygestål
Stål strygestål er den gamle klassiker og de fleste har nok set ens forældre eller bedste forældre have sådan et i skuffen i køkkenet. Denne type strygestål er også velegnet til de flest vestlige knive – Victorinox, F.dick, Zwilling osv.
Dog anbefales det IKKE til asiatiske knive, da det kan ødelægge dem mere end det gavner.
Diamant strygestål
Diamant strygestål er i sit udseende meget lignende et almindeligt stål strygestål, dog er der en diamant belægning lagt på strygestålet, som gør den bliver noget mere hårdfør. Dette gør også at man kan bruge den på både vestlige og asiatiske knive.
Keramisk strygestål
Keramisk strygestål er det som vi anbefaler til asiatiske knive. Keramikken er oftest hårdere end de fleste typer stål, og derfor er risikoen også lavere for at ødelægge dine knive. Det keramiske er som navnet indikerer, lavet af keramik. Derfor skal man også være opmærksom på, at det keramiske strygestål, ikke er så modtagelig overfor stød, da det kan splintre.
Længden af strygestål kan variere fra 20-30 cm. Og nogen også mindre eller større. Størrelsen gør det ikke nemmere eller sværere at bruge strygestålet, men det er op til den enkelte bruger, hvilke længden man føler sig tryg ved.